Vigtig bog til kræftpatienter og deres pårørende
den 13. marts 2014
Zoneterapi kan i mange tilfælde lindre bivirkninger efter kræftbehandling. Vigtigt at styrke kroppens egne reparationsmekanismer
Mange bliver bange, når de hører, at en har fået kræft, for sygdommen er uforudsigelig. Men alternative behandlere kan styrke kræftramte og deres pårørende i, at de kan gøre noget selv, mener Inge Kellermann
Hun er zoneterapeut og urte- eller phytoterapeut og kvinden bag en grundig og godt formidlet bog om kræft, kræftbehandling og hvad man selv kan gøre.
-Mange håber, at jeg kan helbrede dem, men det er der ingen, der kan love, for hvert kræftforløb er forskelligt og helt uforudsigeligt.
Der er ingen mirakelkur, men det betyder ikke, at man ikke kan gøre en effektiv indsats.
Ingen kan stille garantier, det kan lægerne heller ikke, men vi gør alle vores bedste med de midler, vi hver især har til rådighed og tillid til.
-Når man spiser broccoli eller drikker grøn te, har det i hvert fald ingen skadelige virkninger, og forskningen viser faktisk, at mange plantestoffer har en positiv effekt på kræftudviklingen. Jeg laver kostplaner og andre anbefalinger ud fra patienternes individuelle situation og hvad de er villige til at lave om på. Det er vigtigt, at de styrker kroppen til at modstå sygdommen og tåle behandlingerne, og de skal ikke falde tilbage til gamle vaner, når behandlingerne er overstået. Det drejer sig både om at undgå det, der fremmer kræft og inddrage mere af det, der hæmmer kræftudvikling, siger hun.
Styrk kroppen til at kæmpe
Det gælder om at styrke evnen til at mestre situationen for den enkelte. For det gør noget ved os mennesker, når vi føler, at vi er i kontrol, mener Inge Kellermann.
-Udtrykket at kæmpe mod kræft er lidt kontroversielt, men det viser, hvad det handler om. Kræft er en alvorlig en sygdom, som man må bekæmpe med alle midler. For os alternative behandlere handler det imidlertid først og fremmest om at styrke de faktorer i kroppen, som kan nedkæmpe kræften og være med til at eliminere de faktorer i kroppen, som fremmer kræftudviklingen.
-Kemoterapi slår kræftceller ihjel, det opfatter jeg som lægernes gebet. Det lykkes i nogle tilfælde permanent eller for en tid. Vi andres gebet er at styrke alt det uden om knuden. Når man fjerner den ved operation, kan man ikke undgå, at der slipper kræftceller ud i kroppen.
-Der kommer vi alternative behandlere ind, for det er nemmere at eliminere cirkulerende kræftceller end selve knuden. Disse celler kan sprede sig via blod og lymfe til lunger, lever, hjerne eller knogler som metastaser. Det er som regel ikke kræftknuden, men spredningen, der er farlig, og det er den, vi skal gøre en indsats for at sætte ud af spillet, siger Inge i en hurtig talestrøm og med en stemme, der giver genlyd i det halvtomme lokale.
Mange kræftlægemidler handler om at standse kræftudviklingen, og det lykkes ofte i kortere eller længere tid, hvis patienterne tåler behandlingen eller undgår at blive resistent overfor medicinen.
-En del af de nye lægemidler retter sig mod to væsentlige aspekter ved kræftudvikling – nemlig at stimulere kræftcellerne til at ”begå selvmord” eller standse udviklingen af nye blodkar til de metastaser, der er ved at sætte sig fast andre steder i kroppen. Er de ude af stand til at danne nye blodkar til at forsyne metastasen med næring, sulter den så at sige ihjel. Den samme effekt kan man faktisk opnå med fødevarer, som har indholdsstoffer, der virker på de samme mekanismer, siger hun.
Til kræftramte og pårørende, læger og behandlere
Bogen er rettet mod tre grupper af læsere: kræftramte og pårørende, læger samt behandlere.
Med bogen vil hun vise, at der findes videnskabelig dokumentation for potentialerne i planterne og åbne behandleres øjne for de mulige positive sundhedsmæssige konsekvenser, der følger af den viden, de publicerer.
-Bogen er bygget op, så den beskriver, hvad der skal til for at kræft får gunstige muligheder for at udvikle sig og hvad man selv kan gøre for at modvirke dette. Behandlere vil hurtigt kunne se, at der i virkeligheden ikke er den store forskel på de faktorer, der fremmer kræft og de, der fremmer andre af vore livsstilssygdomme. Der er for øvrigt mange af dem, der har en klar sammenhæng med kræftudvikling, siger Inge Kellermann.
En sygdom vi er bange for
Alle kender nogle, der har levet længe med kræft og behandlinger og har haft det forfærdeligt, og derfor er kræft nok den sygdom, folk bliver mest bange for at få, mener Inge Kellermann. Fordi kræft er uforudsigelig.
Selvom patienterne har fået en kræftdiagnose, ser mange af dem godt ud og er fulde af energi, når de kommer her. Mange af dem føler sig heller ikke syge, før de starter på behandlingerne. Nogle af dem er faktisk i tvivl om, hvorvidt det er en korrekt diagnose, de har fået – netop fordi de ikke føler sig syge. Selvom sygdommen tilsyneladende går i ro efter behandling, får mange tilbagefald, og i nogle tilfælde kan sygdommen udvikle sig hurtigt med fatale følger.
Kroppens forsvarsmekanismer
Inge Kellermann har oplevet stor interesse for bogen og tror, at de fleste er interesserede i at vide, at de kan gøre noget selv, hvis de får kræft. I bogen giver hun en masse råd om, hvordan man kan styrke kroppens forsvarsmekanismer.
-Det vigtigste er immunsystemet. Kræft og behandlinger ødelægger dele af immunsystemet og svækker derved kroppens egne muligheder for at bekæmpe kræften. Samtidig er der stor fare for at få infektioner, som kan være livsfarlige for svage patienter. Heldigvis har kroppen mange reparationsmekanismer, som hele tiden forsøger at rette op på de skader, der opstår. Dem kan vi også styrke ved hjælp af den mad, vi spiser og den måde vi i øvrigt lever på, siger hun.